SSL

Tudom tombol a koronavírus, meg húsvét is van, és azt is, hogy egy SSL-ről szóló cikkre a kutya se keres a mostani időkben, de én akkor is megírom, mert úgy gondolom igenis fontos. És igenis pont ezekben az időkben a legfontosabb. Amennyiben weboldal tulajdonos vagy és szeretnéd hogy a weboldalad látogatókat hozzon, akkor ez egy elengedhetetlen információ lesz számodra. 

Röviden, miről fogsz olvasni?

  • Mi ez az SSL?
  • Honnan tudod hogy van-e neked vagy sem?
  • Mit kell tenned ahhoz hogy legyen?
  • Mennyibe fog ez kerülni?

Mi is az az SSL? 

– vagyis a Secure Sockets Layer – ami nem más mint egy biztonságos weboldal tanúsítvány. 

Ha szeretnél belemenni a részletekbe, olvashatsz itt erről a wikipédián. 

Honnan tudod, hogy van SSl a weboldaladon?

Egy SSL-el rendelkező weboldal címe https -el kezdődik, egy SSL nélküli oldalé pedig http-vel. Ha van SSL tanúsítványod, akkor az azt jelenti, hogy a weboldaladon műveleteleket lebonyolító látogatóid, titkosított csatornákon keresztül adják meg adataikat. Ez nem vonatkozik arra, hogy adataikat harmadik fél hogyan használja fel, kizárólag csak a kommunikációs csatornák megbízhatóságát jelzi egy SSL. 

Miért fontos ez? 

A Google 2014 óta hátrányban részesíti azokat a weboldalakat amelyeken nincs SSL. Vagyis hátrébb sorolja a keresési találatok között. Mindezt jelzéssel is ellátja. Ha nincs SSL -ed a böngésződ megjelenít egy nem biztonságos – feliratot, amennyiben Safariban vagy Chromeban nézed. Ha a böngésződ Firefox alatt fut, akkor a kis lakat piros áthúzással szerepel. 

SSL weboldal
SSL tanusítvánnyal rendelkező weboldal url címe https-el kezdődik
ssl firefox
FireFoxban ezt látod

Mit kell tenned ahhoz hogy legyen?

Ahhoz, hogy szert tegyél SSL-re, kérned kell. Két lehetőséged van erre: szólsz a webfejlesztődnek és ő megoldja, illetve felveszed a kapcsolatot a tárhelyszolgáltatóddal. 

Az ideális eset az, hogyha eleve így foglalod le a tárhelyed, vagyis, hogy előre jelzed a tárhelyszolgáltatódnak, hogy weboldalad rendelkezzen SSL-el. De akkor sincs gond, ha van weboldalad, és nincs aktiválva rajta, utólag is megoldható. Kicsit bonyolultabb ugyan,  hiszen minden linket ki kell ilyenkor cserélni http-ről https-re, de biztos vagyok benne, hogy webfejlesztőd is tárhelyszolgáltatód is készségesen segítségedre lesz ebben.

Mennyibe kerül egy SSL?

Több tanúsítvány típus létezik, annak függvényében, hogy milyen jellegű weboldalakra kerül rá és ezek árai pár ezer forinttól kezdve évi 80-100 000 forintig változhatnak. Ugyanakkor tárhelyszolgáltatótól is függ az ár.  Az én weboldalamon például egy Let’s Enchrypt Tanúsítvány van aktiválva, amit éves díjként fizetek a tárhelyszolgáltatómnak. Nekem ez bőven elég, hiszen nem bonyolítok weboldalamon keresztül fizetésekkel kapcsolatos tranzakciókat.

Van olyan, aki eleve belekalkulálja az árát a szolgáltatásba, van olyan aki ingyenes SSL Let’s Enchrypt Tanúsítvány telepítést ajánl fel. Tárhely foglalás előtt mindenestre érdemes ez ügyben tanácsot kérni webfejlesztődtől. 

Ha kérdésed van, nagyon szívesen segítek, írj nekem, küld el weboldalad linkjét, válaszolok.

Ha tetszett a cikk kérlek, oszd meg facebookon:

Rendelni szeretnél, de számos kérdésed van, jelezd nekem, segítek:

Ha ezt az üzenetet elküldöd, fogom tudni mit tegyek 🙂

Kövess itt is:

Tags: